Close

KIPARSKE TEHNIKE

KAŠIRANJE

Za tehniku kaširanja potreban nam je pedagoški neoblikovan materijal različitih oblika i veličina, ljepive trake različitih debljina, smjesaza kaširanje, papir i kistovi u prvoj fazi, a u drugoj fazi aktivnosti različite boje i lak. Masu za kaširanje nanosimo na prethodno izrađenu konstrukciju i na izrezane komade papira kojima oblijepimo/iskaširamo predviđene plohe. Potrebno je nanijeti barem dva sloja papira kako bi oblik poprimio čvrstoću. Nakon sušenja, kaširane predmete možemo obojati. Bojamo ih temperom i nakon sušenja lakiramo.

PLASTELIN

Plastelin se može naći svim bojama sunčeva spektra, te u crnoj i bijeloj, a u trgovinu dolazi u obliku manjih pločica smještenih u kutijice ili plastične posudice. Vrlo je podatan za modeliranje, a pritom, kao ni glinamol, ne prlja. Plastelin se može mijesiti, valjati, gnječiti, utiskivati, a može se i modelirati u različite oblike i likove. Dobro ga je uvijek prvo malo izmijesiti rukama, a tek onda modelirati. Može se koristiti i u istraživačkim aktivnostima (npr. s vodom), matematičkim (modeliranje geometrijskih tijela), spoznajnim (modeliranje životinja, biljaka, planeta…). Primjenjuje se i kao odlično sredstvo za razvoj fine motorike šake i prstiju, te kao likovni materijal.

GLINA

<span>Glina je zbog svoje izvanredne podatnosti najjednostavniji i najrafiniraniji kiparski materijal. Djetetu je dovoljno ponuditi glinu i ono vrlo brzo kreće u istraživanje njezinih svojstava i kvaliteta. Odgajatelji će znati procijeniti kad je dijete spremno krenuti na višu razinu njezina istraživanja – oblikovanje. Prilikom tog procesa treba se voditi karakteristikama dobi djeteta, kao i individualnim osobinama i mogućnostima svakog djeteta ponaosob. Dijete glinu gnječi, savija, razvlači, utiskuje, prošupljuje, dodaje i oduzima. Nakon što upozna mogućnosti koje pruža glina, počinje modelirati predmete koji ga okružuju. Rad s glinom dokazano ima i terapeutsko djelovanje. Rad s glinom opušta i smiruje, potiče djecu na verbalnu komunikaciju. Djeca kroz glinu kanaliziranju svoje osjećaje i probleme.

OBLIKOVANJE ŽICOM

Modeli od žice pogodni su zbog svoje neznatne težine, za izradu visećih konstrukcija i mobila, kao i za samostojeće radove. Žica je kao materijal manje podatna od ‘mekanih’ kiparskih materijala (tijesta, plastelina, gline) i ‘tvrđa’ od krutih (kamena, siporeksa, drva). Osim oblika kojeg joj je zadala ljudska ruka, žičana konstrukcija nosi i element zraka, prostora koji je prožima iznutra. Konkretnim manipuliranjem spoznaju se pojmovi kao što su volumen, unutarnji i vanjski prostor, odnosi u prostoru, veličina. Ponudom različitih predmeta iz svakodnevnog života ­ kutija, posuda, olovaka, štapova, kartonskih tuljaka i sl., preko i oko kojih se žica može omotavati i skidati, proširujemo mogućnost istraživanja otpora žice i načine savijanja u različite oblike (krug, spirala…). Dobiveni oblici i dijelovi se građenjem sklapaju u cjelinu. Perlice se koriste kao dekorativno i vezivno sredstvo. Žice različitih boja vizualno ističu dijelove konstrukcija i omogućuju lakše praćenje vezivnih niti.